Eskildsen Safari
Der er masser af spændende steder at besøge i nærheden af Shobi/Lamula på ture med udgangspunkt herfra. Stederne kan alle besøges på 1-dages udflugter og nogle af dem kan kombineres på forskellig vis, så de kan nås på samme dag.

Også Kruger Nationalpark kan man se en lille smule af på 1-dages ture, men brug gerne flere dage for at opleve dens forskellige naturformer og det rige dyreliv.

Endelig kan man - når man alligevel er rejst så langt væk hjemmefra - kombinere et ophold på Shobi med nogle dages/ugers oplevelser andre steder i Sydafrika f.eks. i Drakensbjergene, i Cape Town eller langs Garden Route på sydkysten mellem Cape Town og Port Elisabeth.

Nogle af mulighederne med de nærmeste først kan ses ved at følge linksene til venstre.
Der er dog lavet særskilte sider om Kruger Nationalparken samt om Cape Town-området/Garden Route.

Baobab-træer
Kaross kunsthåndværk
Indkøbs- og byture
Drakensbjergene
Jessica
Cheetah-project

Baobab-træet i Duivelskloof
Et af stederne er et af Afrikas største træer: Gigant Baobab i Duivelskloof. Træet er ca. 22 meter højt, og det måles til lidt forskelligt mht. omkreds: mellem 47 og 55 meter. Træet er dateret til at være ca. er ca. 6000 år gammelt, og dvs. at det er ældre end de store pyramider i Ægypten og har vokset her flere tusinde år før Jesus fødsel. Da dets første grønne blade sprang ud, var Sahara ørkenen stadigt et grønt område, og vore danske forfædre var i gang med jernalderen.

I træet blev der i 1993 indrettet en bar med dele fra fra en jernbanevogns bar. Der er plads til mindst til 15 personer, så her bliver der mulighed for at nyde en drink inden vi vender hjemad. Da man fjernede de døde dele af træet, dannedes et gulv en meter under jordniveau, og under arbejdet fandtes beviser på tidligere folks - bushmænd og hvide kolonialister (Voortrekkers) - færden. Absolut et besøg værd.

Kun links med blå tekst virker endnu!
Kruger Nationalpark
Cape Town & Garden Route
Giant Baobab

Billeder til venstre herfor er af et andet og mindre/yngre babobabtræ - men uanset størrelsen, er babobab et imponerende og majestætisk træ, og så ligger det meget tæt på Mica.

Tilbage til toppen af siden
Shangaan-kunsthåndværk fra Kaross

Ikke ret langt fra Tzaneen ligger virksomheden Kaross, og her arbejder Yolanda Kruger, der er gift med den faste PH på Eskildsensafaris jagtture, Stefan Kruger. På virksomheden er der et fabriksudsalg og en fin café, og der er åbent for alle gæster, men besøgende, der har aftalt besøget med Knud eller Stefan, får en særlig god modtagelse - og Kaross bør være et fast besøgsmål for alle gæster her.

I dag giver Kaross levebrød til cirka 1200 Shangaan-kvinder og dermed også deres familier fra området ved Letsitele og Giyani i Limpopo-provinsen ikke ret langt fra Tzaneen. Det handler både om at understøtte lokalsamfundets landsbyer og deres beboere gennem at skabe jobs og indtægter. Men det handler i lige så høj grad om at tage udgangspunkt i Shangaan-befolkningens kulturelle baggrund, og gennem arbejdet på Kaross at styrke og udvikle den kulturelle arv til nye produkter i både kendte og nye farver, former og linjer.

Folkene på Kaross siger, at der er behov for, at kvinder i landområderne og især Limpopo-provinsen, får mulighed for at erkende, udforske og udvikle deres egne muligheder for at deltage aktivt i udviklingen af deres lokalområde og Sydafrika i almindelighed. Kaross mener selv, at de spiller positiv en rolle i at realisere kvindernes potentiale. Hjemmesyerskerne, der arbejder for Kaross kommer fra landsbyer helt op til 100 km. væk.

Kaross producerer broderede produkter som f.eks. pudebetræk, tasker, dækkeservietter, sengetøj, vægtæpper, unikke kunstværker og diverse tilbehør. Alt er håndbroderet på baggrund af nogle lokale designeres skitser. I begyndelsen var det grundlæggeren Irma van Rooyen, som designede broderierne med geometriseks figurer og stiliserede dyr og planmter. Senere kom Solomon Mohati til og indarbejder nu traditionelle former fra lokale genstande i produkterne, Kelvin Mahaule bidrager med billeder inspireret af fortælletraditionen eller scener fra nutidens hverdagsliv, og Winnie Sabela er med til at videreudvikle motiver og produkter. Deres mønstre og motiver tegnes over på et stykke stof, som kvinderne senere fylder ud med de smukke broderier.

To dage om ugen kommer kvinderne til Kaross for at afleverede færdige produkter eller/og for at hente nye materialer. De vælger, hvilket produkt de vil sy og får stoffet med det optegnede motiv med, hvorefter de selv vælger farverne.

Det betyder, at selv om f.eks. alle dækkeservietter med næsehorn som motiv er ens i formerne, så er hver eneste dækkeserviet unik, fordi farverens sammensætning er den enkelte syerskes valg. Hvert produkt er derfor også signeret med navnet på både syersken og Kaross-navnet.

En dygtig syerske kan brodere 1 dækkeserviet om dagen, samtidig med at familiens hverdag passes hjemme i landsbyen. Når det færdige arbejde afleveres på Kaross, vurderes det for at sikre en ensartet og høj kvalitet, hvorefter lønnen udbetales. Arbejdet giver med f.eks. 20 dækkeservietter om måneden lidt mere end mindstelønnen i Sydafrika.

Samtidig med at Kaross således har genopdaget og videreudviklet de kulturelle traditioner fra Shangaan-folket til nutidigt, salgbart kunsthåndværk i meget høj kvalitet, er det således lykkedes at hjælpe lokalbefolkningen med arbejde og indtægter.

Tingene fra Kaross sælges i butikker og gallerier over det meste af Sydafrika – f.eks. i butikkerne I lufthavne og i nationalparkernes camps, men de eksporteres også til USA, Tyskland og Singapore.

De kan også bestilles på virksomhedens hjemmeside, men det er svært at vide, præcist i hvilke farver og nuancer, de bestilte varer bliver leveret i – så det bedste er at tage til Sydafrika og hente dem selv!

(Et mindre udvalg kan ses og købes i en butik tæt på Nørreport Station i København, men hvorfor gøre det, når udvalget er større i Sydafrika?!)

Læs mere om Kaross og se endnu flere billeder på deres hjemmeside:

Kaross ligger ved byen Nkambak på kortet, hvor Mica ligger udenfor kortet mod syd
Tilbage til toppen af siden
Byture og indkøb af forskellig slags
Tag ikke for meget tøj med, for dels er klimaet generelt godt hele året, og dels passer det danske daglige tøj ikke så godt til et liv på safari.
Se på de to billeder og se til venstre, hvordan en gruppe så ud ved afgangen fra Danmark, og til højre hvordan godt safaritøj ser ud.
Det er købt hos Trapper's Trading, der ligger i et indkøbscenter i Tzaneen. Besøg deres butik på nettet her og studér en del af deres varer.

Ellers er det ikke mere farligt eller besværligt at købe ind, handle og gå på restaurant end så mange andre steder i verden. Spændende butikker og handelfolk gør det interessant at handle og shoppe - eller bare at kigge.

Billeder fra Trapper's Trading med et lokkende, stort og billigt udvalg af godt tøj m.m.m. til til f.eks. safarituren.
Selvfølgelig er der også Spar-butikker og andre supermarkeder i Sydafrika, men sortimentet adskiller sig noget fra danske butikker. De ligger ofte i udkanten af byen i handelsområder, mens der i byen er mange mere ydmyge butikker. (se nedenunder til højre)
Mange steder langs vejene og ved alle turistseværdigheder og udsigtspunkter samt på markeder i byerne handles der i små boder med kunsthåndværk af alle slags i bl.a. ben, træ og stof: skåle, figurer, pynteting, brugsgenstande, smykker, duge og meget, meget andet. Udvalget varierer fra sted til sted ligsom priserne. Det er nemt at blive fristet, for mange ting er flotte og vil vække minder fra en god tur, når de bruges derhjemme.
Tænk på pladsen i kufferterne og på vægten, når der handles - og giv ikke den pris, de handlende forlanger. Mange sager er på forhånd prismærket meget højt, og den pris er kun udgangspunkt for forhandlingerne og ligger ret ens i boder, der ligger sammen som på disse billeder fra Strijdom-tunnellen på vej op i Drakensbjergene ved Hoedspruit. En figur mærket til 125 rand kan måske købes for 30, så forsøg at prutte om prisen ved flere handlende - eller vent med at købe noget til næste handelssted - og vær fair i handel og opførsel.
Restauranterne er spændende at spise på - dels er der mange andre retter og råvarer på menukortet, og dels er det billigt at spise ude, og dels er det lige så billigt som i butikkerne at købe vin til maden.
Tilbage til toppen af siden
Panoramaruten med Blyde River Canyon og Drakensbjergene
Ikke langt fra Vygeboom begynder Panoramaruten, der strækker sig her fra nord mod syd gennem de imponerende og flotte Drakensbjerge. Her findes Blyde River Canyon, der er verdens 3.største canyon efter the Grand Canyon (USA) og Fish River Canyon (Namibia).

Flere steder langs den 30 km. lange og op til 800 meter dybe canyon er der udsigtspunkter med enestående syn ud over landskabet og ned i kløften.
Også andre steder langs Panoramaruten er der flotte udsigter over smukke landskaber, og turen går ad gode veje til spændende byer som Graskop og Sabie i syd. Få et godt forslag til sted at overnatte i Graskop, så man kan bruge byen som udgangspunkt for ture i det flotte område

Drakensbjergene og hele området er ikke kun en biltur værd. Det er også et område med mange muligheder for aktiviteter som lystfiskeri, vandreture og rideferie. Drakensbjergene og Blyde River Canyon på Panoramaruten er 2 af de 10 steder på en liste over steder, man skal besøge og opleve i Sydafrika.

Toppene til højre kaldes 'The Three Rondavels' fordi de ligner klassiske negerhytter - rondavels.
Drakensbjergene var skueplads for mange slag under bl.a. Boerkrigene.
Bourke's Luck Potholes, der ligger i den sydlige ende af Blyde Canyon giver gennem de flotte og dybe formationer i klipperne et godt indblik i vandets magt gennem årtusinder.
Langs panoramaruten er der flere flotte, store vandfald
Jessica - den verdensberømte flodhest

"Jessica - The Hippo" står der på et meget lille og simpelt skilt ved R527 cirka 8 kilometer udenfor Hoedspruit mod Lydenburg. Skiltet viser ud ad en grusvej og efter mindst 7 kilometer mere kommer man over en lille bro og her viser et nyt skilt ind til en meget lille gård. Her bor den 10-årige (2015) flodhest Jessica, der som helt spæd blev samlet op af familien på gården.

De flaskede hende op og på forunderlig vis er den blevet helt tam - samtidig med at den tager på ture ud i floden til de vilde flodheste - for igen at vende tilbage til familiens gård - af og til med kærester, for Jessica er kommet i den alder. I begyndelsen kom den ind i familiens hus, men nu er den blevet alt for stor, så efter at den havde ødelagt flere sofaer, sover den nu ude på verandaen.

Når man besøger Jessica, får man først en lille film at se om Jessica, mens hun trisser ned til floden, fordi hun ved, der vanker godbidder.
Her skal gæsterne nemlig gå ud på en badebro for at fodre hende med snacks, mens man klapper hende på snuden. Derefter skal hun have nogle flasker sød te, og så må man kysse hende. Når alle er tilfredse, lægger Jessica sig hen langs badebroen, hvor man skal give hende rygmassage med fødderne og klø den bag ørerne. Rigtigt hyggeligt og en helt unik oplevelse at komme så tæt på et farligt dyr. Den oplevelse må ingen snyde sig selv for, hvis man er i nærheden.

Et besøg hos Jessica koster kun ganske lidt, og der er åbnet nogle timer hver ugedag - se mere på hjemmesiden for Jessica

Hoedspruit Endangered Species Centre - Cheetah-project
I dette private bevaringsprojekt for truede dyrearter er bevarelsen af geparderne (cheetah på engelsk) den helt centrale opgave. Dem og andre truede dyrearter kan man se, når man som besøgende køres rundt i området i biler med guider, der fortæller om baggrunden for projektet og om dyrene.
Selv om dyrene er under hegn, er det fascinerende både at se dem så tæt på på og at høre om dem, og der er god lejlighed til at se nogle af de mere sjældne dyr helt tæt på.

Der er lignende projekter for andre dyrearter andre steder i Sydafrika, men dette ligger centralt under udflugter i området og er absolut et besøg værd.

Se mere om stedet på dets hjemmeside

Tilbage til toppen af siden