Eskildsen Safari
Naturen og dyrelivet på Shobi

Terrænet på Shobi er bevokset med mange forskellige træer og buske, og terrænet er meget kuperet. Sammen med de åbne arealer og konstante vandforsyninger har Shobi et rigtigt godt grundlag for et meget varieret dyreliv.

Af dyr på Shobi kan nævnes: impala, bushbuck, nyala, wilderbeest/gnu, flodheste, krokodiller, zebra, waterbuck, klipspringer, grey duiker, steenbok, kudu, Sharpe's grysbock, mountain reedbuck, hyæne, sable antilope, bushpig, vortesvin, giraf, leopard, sjakal, gennet cat, civet cat, african wild cat og et meget varieret fugleliv.

Også fra terrasserne ved husene er det muligt at opleve et rigtigt og varieret dyreliv. Herfra ses dagligt f.eks. nogle store nyalatyre, flere bushbucks, waterbuck med kalve, flodheste, krokodiller og mange forskellige fugle.

Der er lavet 4 bushtrails eller stier af varierende længde i området ved husene, og de fører til nogle af de rigtigt gode udsigtspunkter og steder at se dyrene ved floden. Undervejs kan man krydse floden, se flotte træer som leadwood og store figentræer, og man kan nyde det rige fugleliv eller de medbragte forsyninger på nogle af de gode steder, hvor der flere steder er lavet borde og bænke.

Dyrene på Shobi går i høj grad ned til floden for at drikke, men flere steder på området er der lavet drikkesteder, som forsynes fra boringer med soldrevne pumper, så dyrene har aldrig langt til vand.

På ture rundt på Shobi kommer man forbi indgange til minegange. Der har der været drevet mindrift i lille skala helt frem til ca. 1990, men det anbefales ikke at gå ind i dem. Her har man bl.a. udvundet mineralet mica, der er et silikat, og som har lagt navn til byen ved indkørslen til Shobi.

Jagt
Der har i mange år næsten ikke været drevet særligt meget jagt på Shobi, så selv om det jo er vilde dyr, er de ikke særligt skræmte ved mødet med mennesker, og det gør opholdet til en endnu større oplevelse, at det er muligt at komme helt tæt på dyrene.

Det forhold vil vi forsøge at bevare ved at begrænse jagterne på Shobi og i primært bruge farmen til ophold og så henlægge jagterne til andre arealer som f.eks. Lamulla, men også andre steder.

De jagter, der kommer til at foregå på Shobi, kommer til at foregå til fods ved, at man køres ud til et sted på farmen, hvorfra man så pürscher hjemad mod huset. Desuden er Shobi et rigtig godt sted at gå på buejagt - en jagtform, der forstyrrer dyrene mindst muligt.

Herunder f'ølger mange billeder af landskabet, naturen og dyrelivet - først en serie taget fra terassen ved husene

Et par baller lucernehø lægges ud i det næsten tørre flodleje, og så kommer dyrene - klar til at få mad og til at blive nydt synet af fra terrassen.
Også mange bavaner trækker forbi på deres vej. Fra terrassen kan farmens nok største præmie nyalatyr - over 30"! - nydes.
Kuduer og bushbuck er regelmæssige gæster på arealer rundt om husene - se fotos både herover og herunder.
Portræt af den store flodhestehan, der kan ses med sin hun og unge. To bushbuck er i gang med at finde ud af, hvem der er stærkest.
Billederne herover og filmen herunder til højre med nyalaen og de andre dyr er alle taget fra terrassen.
Film!
Klik på det lille billede og se en film, Knud har taget fra terrassen. 
Medvirkende: en kudu med 2 kalve (den ene er på den anden side af floden) og en flot nyala-tyr, som den på billedet til højre herfor.
Fotografen ses i aktion lige herover
Denne smukke fugl - en Narina Trogon - har i en lang periode været fast gæst på Shobi.
Forskellige nyalaer i nærheden af husene på Shobi - lige udenfor køkkenvinduet på græsplænen og på vejen ved husene.
Til fods
Med udgangspunkt fra husene er der flere gode gåture på begge sider af flodlejet, og 2-300 meter ned ad floden fra husene er der uanset hvor tørt, der har været, en større pool, hvor flodheste og krokoduiller holder til, men man kan roligt passere. Når der er vand i floden kan man ikke gå tværs over flodlejet, men så bliver den fine gåtur bare luidt længere hen til en bro. Undervejs kan man nyde naturen - og måske grille lidt - fra udsigtsplatformen lige ved floden.
Rundt på farmen i bil
Der er flere biler at vælge mellem til køreturene rundt i det kuperede og afvekslende terræn - og det er flere steder godt med 4-hjuls træk.
Floden ved husene efter en periode med meget regn.
Man kommer tæt på dyrene undervejs rundt på farmen: giraffer ved et vandingssted, en nyala i buskene og en giraf, der kigger ovenover dem.
Shobi betyder leopard på det lokale sprog. Selv på lange køretur, møder han ikke altid hegnene til nabofarmene. På bjerget i baggrunden anes udsigtsplatformen på billederne herunder. Lidt vand er tilbage i en lavning i flodlejet - og det skal dyrene nok finde.
Den højt beliggende udsigtsplatform er et fantastisk flot udflugtsmål med udsigt over en del af Shobi og floden.
Vejen med det røde grus, der ses på billederne i højre side af bilederne, er den samme vej, som var på billedet lidt længere oppe på siden
På dele af Shobi er der en del klipspringere -og endda med nogle flotte opsatse. Fantastiske dyr med unikke klatreevner i kraft af deres særlige klove.
Sharpe's grysbok Mountain reedbuck
Nyalatyr ved en foderplads En ualmindelig stor og flot sable antilope
Bavianerne kan også finde de udlagte melasseblokke Steenbok
En flok impalaer Kraniet af et stort vortesvin fundet på Shobi
En flok zebraer på vejen. Et par vandringsmænd på vejen
Resten af billederne på siden viser eksempler på nogle af biotoptyperne på Shobi - inklusive et udsigtstårn ved et vandhul/en foderplads
samt indgangen til en af de mange miner, der tidligere har været på Shobi.

Shobi i billeder - og mere tekst:

Shobi startside - Klik HER

Shobi fælles faciliteter - Klik HER

Hus 1 - Klik HER

Hus 2 og 3 - Klik HER

Albert's House - Klik HER